Blogi

Lue kirjoituksia nuorten elämästä ja työstä heidän parissaan. Ota yhteyttä ja kirjoita.
5.9.2014

"Olen paratiisissa" – Hyvä vapaa-aika lapsuuden ja aikuisuuden välissä

ANNA ANTTILA: Kun vietän täydellistä vapaa-aikaa, olen ulkona kavereiden kanssa nauramassa jollekin hölmölle jutulle tai harjoittelemassa tuuban soittoa tai soittotunnilla.

Tietoa nuorten hyvinvoinnista voi saada kysymällä nuorilta itseltään, mikä heidän elämässään vahvistaa hyvää oloa ja on kaikkein kivointa tai jopa täydellistä. Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Hyvä vapaa-aika -kehittämis- ja tutkimushankkeessa (http://vapari.munstadi.fi/) kerätään tietoa nuorten hyvistä hetkistä ja kivoista asioista muun muassa nettikyselyillä ja ainekirjoitustehtävillä.

Vapaa-aika kulutetaan muualla kuin velvollisuuksissa. Hyvä vapaa-aika -hankkeen 13–16-vuotiaille nuorille vapaa-aika on vastapainoa koululle ja kurinalaisille harrastuksille. Myös tylsien ihmisten seura ja vastentahtoinen yksinolo ovat asioita, jotka hyvä tai jopa täydellinen vapaa-aika häivyttää.

Velvollisuuksia ovat koulun lisäksi vaikkapa perheen lemmikkieläimet, jotka toisaalta myös lisäävät hyvinvointia. Samoin myös kouluun voi liittyä tiloja ja aikoja, joissa ollaan nimenomaan hyvää oloa vahvistavien, kivojen ihmisten seurassa. Niin ikään yksin hiljaisuudessa vietetty aika voi olla nuoren oma vapaa valinta, kuten myös tavoitteellinen ja säännöllinen harrastus.

Joskus vapaus on täydellisen tekemättömyyden tila, toisinaan taas täynnä toimintaa. Täydellisen vapaa-ajan tärkein piirre onkin vapaus valita itse se, mitä tekee tai on tekemättä.

Kun vietän täydellistä vapaa-aikaa, olen yksin kotona luen Demi-lehteä sängylläni ja syön jotain sipsiä tai karkkia, olen perheeni kanssa, äitini kanssa, parhaan kaverini kanssa, hoitamassa kummitädin lapsia, olen hyvien ystävieni kanssa tai tanssin isossa peilisalissa.

Yksi tärkeimmistä rajoista aikuisuuden ja lapsuuden tai nuoruuden välillä on leikillisyys ja hauskuus. Mitä tärkeämpi joku asia on, sitä vakavampi – aikuismainen – se on. Asiallinen. Aikuisilla on asiat, lapsilla ja nuorilla leikki. Täysi-ikäisyys on asiallista ja alaikäisyys leikillistä. Nuorena ei vielä olla ihan oikeasti tai ollaan vasta valmistautumassa johonkin oikeaan. Lapset osallistuvat aikuiselämään vain leikin kautta.

Arki on asiallista ja aikuista, mutta vapaa-aikana aikuinenkin voi päästä takaisin leikin maailmaan: eläytyä kulttuuriharrastuksissaan tai pelata urheiluharrastuksissaan. Leikin avulla lapset ja nuoret voivat maistaa iän mukanaan tuomaa yhteiskunnallista valtaa, ikävaltaa. Toisaalta leikin varjolla aikuiset voivat palata takaisin lapsuuden elämykselliseen flow-tilaan.

Kun vietän täydellistä vapaa-aikaa, olen kavereiden, perheen ja tuttujen kanssa pitämässä hauskaa. Lukemassa kirjaa kotona tai tanssimassa Wiillä Just Dancea. Ja kun olen netissä kamujen kanssa.

Sinänsä hyödyttömät flow-kokemukset tuovat mielihyvää ja muistumia leikillisyyteen. Leikki lisää mielihyvän ja hyvinvoinnin kokemuksia.

Nuorten ainekirjoituksissa täydellinen päivä on ikään kuin lapsuuden syntymäpäivät, yhtä juhlaa. Päivä alkaa vanhempien tekemällä aamiaisella sängyssä. Meikki onnistuu täydellisesti. Päivä jatkuu hyvällä syömisellä ja ylellisillä lahjoilla, kaikkein parhaimmassa seurassa, esimerkiksi jalkapallotähti Lionel Messin kanssa treenaten ja taas syöden. Väillä käydään huvipuistossa, rannalla ja bileissä, joissa on paljon tyttöjä ja drinkkejä.

Täydellisenä päivänä nuorilla on myös arkiympäristössään enemmän tilaa ja aikaa: koulu alkaa myöhemmin ja loppuu aiemmin, harrastusharjoitukset loppuvat aiemmin ”eikä harkoissa ole niin paljon muita tyyppejä kuin normaalisti”.

Hyvä vapaa-aika on nuorille tilaa ja aikaa elää ja kuluttaa, enemmän tilaa omalle itselleen ja enemmän aikaa parhaassa mahdollisessa seurassa. Ehkä nuoren arkiympäristökin, koulu tai harrastus, voi tarjota nuorelle palan maanpäällistä paratiisia; tilan, jossa vietetään parhaiden kavereiden kanssa täydellistä, jo itsessään arvokasta ja ainutlaatuista aikaa:

Kun vietän täydellistä vapaa-aikaa, olen parhaiden kavereiden kanssa jossain paratiisissa.

Anna Anttila

tutkija

Hyvä vapaa-aika - hanke

Aiheeseen liittyvät tutkimukset
Aiheeseen liittyvät kirjoitukset