Indikaattorit

Tulevaisuuden hallinta

Tutkinnon suorittaneet

Helsinkiläisistä 20–24-vuotiaista 79 prosenttia oli suorittanut perusasteen jälkeisen tutkinnon vuoden 2015 lopussa, pääosa toisen asteen tutkinnon. 47 prosentilla oli ylioppilastutkinto suoritettuna ja 24 prosentilla ammatillinen tutkinto. Yhdeksän prosenttia oli suorittanut jo korkea-asteen tutkinnon. 25–29-vuotiaista 82 prosentilla oli perusasteen jälkeinen tutkinto. 40 prosentilla korkein suoritettu tutkinto oli edelleen toisen asteen tutkinto ja 42 prosenttia oli suorittanut korkea-asteen tutkinnon. Ylemmän korkeakoulututkinnon oli suorittanut 16 prosenttia 25–29-vuotiaista. Ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa oli 21 200 helsinkiläistä 20–29-vuotiasta.

20–29-vuotiaista helsinkiläisistä useampi on suorittanut peruskoulun jälkeisen tutkinnon kuin samanikäiset muualla Helsingin seudulla, mutta harvempi kuin koko maassa. Helsinkiläisillä nuorilla on korkea-asteen koulutusta selvästi koko maan tasoa enemmän. Korkea-asteen tutkinto on 27 prosentilla helsinkiläisistä 20–29-vuotiaista, koko maassa 19 prosentilla. Myös toisen asteen koulutusrakenne poikkeaa koko maan nuorista. Helsinkiläisnuorista 31 prosentilla ylioppilastutkinto on korkein suoritettu tutkinto ja ammatillisen toisen asteen tutkinto on 23 prosentilla. Koko maan nuorilla lukiokoulutus on 23 prosentilla ja ammatillinen 41 prosentilla. Ilman mitään peruskoulun jälkeistä tutkintoa on helsinkiläisistä 20–29-vuotiaista 19 prosenttia, koko maassa 17 prosenttia.

Perusasteen jälkeisen tutkinnon suorittaneiden osuus 20–29-vuotiaista vaihtelee 65 prosentista 91 prosenttiin Helsingin peruspiireissä. Eniten tutkinnon suorittaneita on eteläisessä ja keskisessä Helsingissä: Vironnimessä, Taka-Töölössä, Lauttasaaressa, Ullanlinnassa ja Vallilassa. Tutkinnon suorittaneiden osuus on vähäisin itäisessä ja koillisessa Helsingissä: Mellunkylässä, Myllypurossa, Jakomäessä ja Vuosaaressa.

Vuosina 2010–2015 tutkinnon suorittaneiden osuus 20–29-vuotiaista on kasvanut Helsingissä puoli prosenttiyksikköä. Korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuus on kasvanut, mutta toisen asteen tutkinnon suorittaneiden osuus on vähentynyt. Alueellisesti suurinta koulutustason nousu on ollut Jakomäessä (jopa 9 prosenttiyksikköä), Östersundomissa, Kulosaaressa, ja Länsi-Pakilassa. Tutkinnon suorittaneiden osuus on laskenut eniten Pitäjänmäellä, Vartiokylässä ja Latokartanossa.  

Päivitetty 29.6.2017

Aineistokuvaus: 

Sisältää tietoja perusasteen jälkeisen tutkinnon suorittaneiden osuudesta ikäluokasta. Tutkinnon suorittaneet yhteensä kattaa kaikki peruskoulun jälkeen suoritetut tutkinnot. Lukiokoulutus ja ammatillinen koulutus ovat toista astetta, jota kutsutaan myös keskiasteeksi. Korkea-asteen tutkinto sisältää alimman korkea-asteen, alemman korkeakouluasteen, ylemmän korkeakouluasteen ja tutkijakoulutusasteen suorittaneet.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen tutkintorekisteriin. Tilastoihin henkilöille on valittu yksi tutkinto: koulutusasteeltaan korkein ja rinnakkaisissa tutkinnoissa viimeksi suoritettu ammatillinen tutkinto. Tutkintotiedoissa on tiedot kaikista Suomessa suoritetuista tutkinnoista, mutta vain osasta ulkomailla suoritetuista tutkinnoista. Tutkintotiedot ovat vain niillä henkilöillä, joilla on suomalainen henkilötunnus.

Aiheeseen liittyvät tutkimukset
Aiheeseen liittyvät kirjoitukset