Jokainen voi opettaa jotakin
OPPIMINEN: Arabian koulussa on innostuttu Toisilta oppimisen festareilta lähteneestä Koulu goes koulu -ideasta. PopUp-koulupäivän aikana oppilaat vetävät työpajoja akvaarion hoidosta koripalloon.
Tänä syksynä Arabian koulussa järjestettiin PopUp-koulupäivä kolmatta kertaa. Opettajana päivän aikana voi toimia kuka tahansa: oppilas, vanhemmat, isovanhemmat tai vaikka joku seurakunnasta. Päivä on saanut oppilailta paljon positiivista palautetta.
“Oppilaista on kivaa päästä toteuttamaan itseään eri tavalla kuin normaalisti. Oli se sitten käsityöpajan vetäminen tai jalkapallopajaan osallistuminen, eroaa päivä varmasti tavallisesta koulupäivästä”, resurssiopettaja ja oppilaskunnan ohjaaja Kimmo Kortelainen kertoo.
Kortelaisen mukaan Koulu goes koulu -idea on alunperin lähtöisin opetusvirastosta, ja sitä on toteutettu Helsingissä laajemminkin. Arabian koulun ohjelmistoon PopUp-koulupäivä on toivottavasti jäänyt pysyvästi, ainakin se olisi henkilökunnan ja oppilaiden toiveissa.
Pajoihin idea omasta osaamisesta
Kimmo Kortelaisen mukaan nuorten on tärkeää oppia huomaamaan, että jokaisella on “oma juttu”, jota voi opettaa muille. Oppilaat saavat ideoida pajoja itse, mutta opettajat auttavat tarvittaessa.
Sonja, 15, piti esimerkiksi 8. luokalla opettajansa kanssa yhdessä korupajaa.
“Pajan vetäminen oli kivaa. Jos vetäisin sitä nyt uudestaan, haluaisin ehkä vetää jotain musiikkiin liittyvää. Karaokepajat ovat esimerkiksi olleet aina suosittuja, koska siellä soi nuorten musaa.”
Nuorten musa vetää pajaan osallistujiksi vanhempia oppilaita. Yläkouikäisille on lisäksi järjestetty alakoululaisia enemmän oppiaineiden syventäviä pajoja.
“Eduskunnasta on esimerkiksi käyty opettamassa lakitietoa tai on järjestetty pajoja, jotka liittyvät tiettyyn historian vaiheeseen”, Kortelainen kertoo.
Sekä ylä- että alakoululaisia kiinnostavat silti eniten toiminnalliset ja harrastuksiin liittyvät pajat. Esimerkiksi koiranhoitopaja täyttyi nopeasti.
Pajanpitäjä oppii paljon
Sonjan mukaan pajaa vetäessä oppii paljon.
“Yläasteella pitää pitää aika paljon esitelmiä, ja pajoissa oppii esiintymistä ja ihmisille puhumista. Työpajoissa saa myös olla erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä ja oppii olemaan myös nuorempien oppilaiden kanssa.”
Kortelaisen mukaan on hyvä, että oppilaat pääsevät toteuttamaan itseään.
“Pajoissa oppilaat pääsevät olemaan rooleissa, joissa he eivät normaalisti ole. Paja on turvallinen ympäristö kokeilla uutta.”
Katso video Arabian PopUp-koulupäivästä viime syksyltä täältä:
Enni Sahlman/Kaskas Media
Tutkimus luo kartoittavaa yleiskuvaa Helsingin yliopiston ja Aalto yliopiston opiskelijoiden terv
Tutkimuksessa selvitetään 11–19-vuotiaiden vapaa-aikaa ja harrastuksia sekä nuorten arkea kodin,
Tutkimuksessa tarkastellaan tekijöitä, jotka vaikuttavat suoraan tai välillisesti Helsingin yliop
Helsingin kaupungin tietokeskus osallistui vuonna 2015 Opiskelun ja koulutuksen ja tutkimussääti