YouTube kahmii nuoria telkkarilta
MEDIA: Vlogeja, parkour-videoita ja Ilta-Sanomien uutisia kännykästä. Lukiolaiset lukevat vähän lehtiä, katsovat paljon videoita YouTubesta.
Nuoret viettävät yhä enemmän aikaa erilaisten ruutujen ääressä, käy ilmi sekä vuonna 2013 tehdystä kouluterveyskyselystä että kuuden Kallion lukion oppilaan haastattelusta. Kouluterveyskyselyn mukaan lukiolaistytöistä 19 prosenttia ja -pojista 24 prosenttia viettivät yli neljä tuntia päivässä “ruudun ääressä”, eli katsoivat telkkaria, käyttivät tietokonetta tai kännykkää tai pelasivat konsolipelejä. Tietokeskuksen tutkija Vesa Keskinen uskoo, että luku on todellisuudessa vielä suurempi, koska älypuhelimien käyttö on yleistynyt niin paljon viime vuosina.
Aalto-yliopistossa työskentelevän yleisötutkija Riitta Perälän mukaan nuorten haastatteluista näkyy hyvin visuaalisuuden ja vertaisuuden nousu nuorten mediankäytössä. Nuoret perehtyvät mielellään heitä kiinnostaviin aiheisiin, kuten kauneuteen, muotiin, urheiluun ja julkisuuden henkilöihin, muiden nuorten tekemien videoiden välityksellä. “Sekä blogeissa että vlogeissa nuorille on tärkeää tekijän persoona. Sisältö koetaan läheiseksi tuottajan iän ja yhteisen kiinnostuksen kohteen kautta”, Perälä sanoo.
Kommentteihin vastaaminen on tärkeää
“Käytän videopalvelu YouTubea päivittäin noin kolme tuntia ja sitten paljon Snapchattia, mutta siihen käytettyä aikaa on vaikea mitata, kun sitä vilkuilee aina kerrallaan jonkun minuutin pitkin päivää. Snapchat on viestipalvelu, jossa viestit katoavat pian lähetyksen jälkeen. Snapchat on kätevä, koska niihin viesteihin ei aina tarvitse vastata, vaan ne on vaan sellaista virtaa. Whatsappissa on paine aina vastata jotain. Whatsapp on kännykkään ladattava pikaviestisovellus, joka muistuttaa paljon tekstiviestien lähetystä.
Kukaan kavereistani ei käytä enää oikein Facebookia. Olisin jo poistunut sieltä, mutta en viitsinyt, koska meidän koululla on siellä ryhmä ja sinne tulee kaikkia tärkeitä viestejä. Instagram ja Snapchat ovat korvanneet Facebookin. Kukaan ei jaksa lukea enää pitkiä ja turhia tilapäivityksiä. Instagram on palvelu, jossa jaetaan kuvia.
Katson YouTubesta paljon pelivideoita. Niissä joku pelaa jotain peliä ja samalla ruudulla näkyy pelaajan naama ja kuuluu hänen kommenttinsa. Etenkin kauhupeleissä on hauska katsoa pelaajan reagointia.
En katso enää oikeastaan ollenkaan telkkaria – tai mitä nyt arki-iltaisin puoli yhdeksältä aina Simpsonit Subilta. Sitä ennen äiti ja pikkuveljeni katsovat aina Salatut elämät, joten Simpsonit alkaa hyvin aina siihen heti perään. Aamulla selaan yleensä paperi-Hesarin. Aloitan sarjakuvista ja sitten palaan alkuun. Minua kiinnostaa yleensä Suomeen liittyvät uutistapahtumat, kuten nyt vaikka lapsilisäleikkaukset.
Olen itsekin alkanut hiljattain pitämään omaa vlogia YouTubessa. Vlogit ovat videomuotoisia blogeja, eli niissä joku yleensä ihan tavallinen ihminen kertoo elämästään tai kiinnostuksen kohtestaan, kuten muodista, kauneudesta tai vaikka harrastuksestaan. Olen ajatellut postata omaan vlogiini lähinnä humoristisia juttuja. Kommentointi ja niihin vastaaminen on YouTubessa tärkeä juttu. Onhan se nyt paljon mukavampaa, kun huomaa, että siellä ruudun toisella puolella on joku.”
Alicia, 15, lukion ensimmäisellä
Parkour-videoista motivaatiota treenaamiseen
“Seuraan Twitteristä amerikkalaisen jalkapallon ja baseballin tuloksia seurojen omilta sivuilta. Suosikkejani ovat jenkkifutiksessa New Orleans Saints ja New York Yankees baseballissa. Minulla on myös NFL-kännykkäsovellus, jolla voin seurata jenkkifutisjuttuja. Silloin tällöin seuraan myös jääkiekon SM-liigatuloksia.
Meille tulee kotiin Helsingin Sanomat, ja selaan sen läpi aika usein välipala-aikaan koulun jälkeen. Urheilusivut luen vähän tarkemmin.
En katso pahemmin uutisia tai muutenkaan telkkaria, ellei sieltä tule joku tosi hyvä sarja. Aku ja 7 ihmettä on tällä hetkellä hyvä sarja. Katson sarjoja enemmän Netflixistä. Tykkään tosi paljon esimerkiksi Modern Familystä.
Käytän YouTubea päivittäin. Katson sieltä erityisesti parkour-videoita ja mitä kiinnostavaa nyt tuleekaan vastaan, kuten esimerkiksi matkailuvideoita. Kuuntelen YouTubessa myös paljon musiikkia. Harrastan ja valmennan parkouria, joten olen saanut esimerkiksi Storrorblogin videoista motivaatiota treenaamiseeni.
Kesällä olimme perheeni kanssa matkalla New Yorkissa ja tein sieltä itsekin videon. Kuvasin maisemia ja sitten vähän mitä teimme siellä. Videon voi katsoa
. Olen opetellut itse käyttämään muutamia leikkausohjelmia. Haluaisin tulevaisuudessa työskennellä ehkä mainosvideoiden kuvaamisen ja editoinnin parissa.”Elias, 16, lukion ensimmäisellä
Englannin aksentit haltuun vlogeja katsomalla
“Katson YouTubesta paljon muoti- ja kauneusjuttuihin liittyviä vlogeja. Blogeissa ihmiset tavoittelevat enemmän täydellisyyttä, vlogeissa taas näkee paremmin, millainen henkilö oikeasti on. Suosikkejani ovat brittiläinen Beautycrush ja Zoellaa. Blogeissa tekstit voivat myös olla pitkäveteisiä, vlogeissa taas ilmaisu on lyhyttä ja ytimekästä. Olen oppinut vlogien avulla ymmärtämään paremmin erilaisia englannin aksentteja. Minua ei haittaa, vaikka en tajua ihan kaikkea.
En katso enää hirveästi telkkaria. Se on vaan jotenkin jäänyt. Käsi hakeutuu kännykälle heti, jos on vähänkin tylsää. Kännykällä käytän Whatsappia, Snapchattia ja Instagramia sekä kuuntelen Spotifystä musiikkia. Seuraan Instagramissa kavereitani ja julkkiksia, kuten esimerkiksi Justin Timberlakea. Jotta akku riittäisi koko päiväksi, pistämme usein puhelimet latautumaan tuntien ajaksi.
Kuuntelen koulumatkalla YleX Aamua, koska juontajat Ile ja Matti ovat niin hauskoja. Olen omaksunut YleX:n kuuntelutavan isältäni. En lue pahemmin lehtiä, mitä nyt joskus Iltalehden sivuja tulee käytyä katsomassa.”
Carita, 16, lukion ensimmäisellä
Neflix on petollinen keksintö
“Olen kaikki tai ei mitään -televisiosarjojen katsoja. Kun löydän jonkun hyvän sarjan ja tykästyn siihen, en omista elämää vähään aikaan. Sarjojen ja elokuvien katselupalvelu Netflix on petollinen keksintö. Viime aikoina olen katsonut muun muassa paljon yhdysvaltalaista scifisarjaa nimeltä The 4400 ja Breaking Badia.
Luen myös paljon. Lukiessa toimin myös vähän samoin: luen tosi paljon, kun innostun jostain ja joskus en taas yhtään. Tykkään lukea niin realismia kuin fantasiaakin, sekä romaaneja että viime aikoina myös vähän novelleja.
En tykkää hengailla Facebookissa. Tsekkaan vaan usein, olenko saanut uusia viestejä tai ilmoituksia. En jää lukemaan uutisvirtaa.
Olen vähän passiivinen sosiaalisen median käyttäjä. Olen vain yleensä katsojan roolissa, kun ihmiset lähettelevät toisilleen aivottomia kaksoisleukakuvia esimerkiksi Snapchatissa. Kuvien ei tarvitse olla siellä mitään poseerauskuvia, vaan pääasia on, että saa jonkun nauramaan. Kuvat häviävät kuitenkin muutamassa sekunnissa.
YouTubesta seuraan joitakin tubettajia, kuten Tyler Oakleyta ja Troye Sivania. He tekevät molemmat tosi hauskoja videoita ja ovat ainutlaatuisia persoonia.
En lue enää paljoakaan blogeja. Ennen kirjoitin itsekin yhtä, mutta nyt en ole kirjoittanut enää puoleen vuoteen. Vloggaajat ovat alkaneet viedä bloggaajien paikkaa. Ihmiset ovat laiskoja, joten videoita on helpompi katsoa kuin lukea blogeja. Usein videoista saa myös tekstiä enemmän irti, kun näkee niin paljon enemmän.”
Veera, 18, abi
Taide toimii Instagramissa
“Tykkään paljon piirtää vapaa-ajallani. Vaikka maalaustaidetta on edelleen kaikista kivointa katsella näyttelyissä, on netti tuonut sitä lähemmäksi ihmisiä myös näyttelyiden ulkopuolella. Instagramissa on esimerkiksi paljon taiteilijoita, joita on kiva seurailla.
Saan netistä omiin töihin inspiraatiota, mutta verkkoon ei saa jumahtaa. Jos on vaan koko ajan inspiroitumassa ja hakemassa motivaatiota, ei jää ollenkaan aikaa itse piirtämiselle. En käytä sosiaalista mediaa aivan niin paljon kuin monet kaverini. Mielestäni on kaikkein kivointa tavata ja jutella kasvotusten. On sääli, että nykyään monet sellaiset hetket menee siihen, että kaikki vain ovat puhelimillaan toisissa maailmoissa.
Käytän itse paljon Tumblria. Se on alusta, johon käyttäjä voi kirjoittaa omalle blogisivulleen, mutta myös kerätä paljon esimerkiksi kuvia, videoita ja linkkejä muualta verkosta. Minulla on oma Tumblr-blogi. Postaan sinne muotiin ja taiteeseen liittyviä asioita. Toivon, että postaukseni voisivat tuoda hymyn jonkun huulille. En tavoittele tekemisilläni mitään suurta yhteiskunnallista muutosta.
Seuraan ajankohtaisia tapahtumia Hesarista. Katson uutisia telkkarista, jos joku muu katsoo, mutta itse laitan telkkarin harvoin päälle. Sama tilanne on radion kanssa. Kuuntelen sitä kyllä tarkkaavaisesti, jos joku on sen laittanut päälle.
Kuuntelen BBC:n ajankohtaisohjelmia podcasteina. Haluan kuulla englantia mahdollisimman monipuolisesti. Tykkään myös kuunnella erilaisia aksentteja.
Meille tulee kotiin Suomen Kuvalehti ja luen sitä aika usein. Yleensä lehdessä on yksi tai kaksi juttua, jotka kiinnostavat minua. Joskus ostan myös britti-Voguen. En tosin joka kuukausi, koska se on niin kallis ja isokokoinen. Ostan yleensä palkinnoksi itselleni jostakin, vaikka kun koeviikko on ohitse.”
Anna, 16, lukion ensimmäisellä
Ajankohtaiset uutistapahtumat koukuttavat
“Mediaan törmää nykyään joka paikassa. Usein ei tule edes huomanneeksi, että on taas päätynyt käyttämään jotain mediapalvelua, vaikka selannut puhelimella puoli tuntia Ilta-Sanomia. Luen puhelimellani Hesaria sen verran, mitä sitä saa luettua ilmaiseksi. Facebookissa osallistun aika usein uutisista käytäviin keskusteluihin. PIdän tärkeänä muutenkin, että jutun perään voi jättää kommentin, jos se herättää ajatuksia.
Luen tosi innokkaasti joka kuukausi kotiini tulevan Tieteen Kuvalehden. Jutut ovat siinä tosi hyvin kirjoitettuja. Vaikka puhutaan jostain avaruustieteestä, asiat on kirjoitettu tosi hyvin auki. Lukion aikana olen vähitellen alkanut seurailla enemmän aikuisille suunnattuja juttuja. Kotona meillä isä lukee Iltalehteä ja minä taas Ilta-Sanomia. Koukutun usein seuraamaan jotain ajankohtaista tapahtumaa, kuten vaikka Tukholman merietsintöjä hiljattain. Toive jostain uudesta hipusta tietoa pakottaa päivittämään kännykkäsovellusta vähän väliä.
Kotona katsomme perheen kanssa iltaisin ja viikonloppuisin paljon samoja TV-ohjelmia. Tykkään tosi paljon Hyvät ja huonot uutiset -ohjelmasta. Siihen on valikoitu sekä hyviä tyyppejä että mielenkiintoisia uutisia. Jonkun verran katsomme yhdessä myös kokkiohjelmia.”
Juuso, 18, abi
Maria Ruuska/Kaskas Media
Graffiti on jo vakiintunut, pitkäaikainen ja alati muuntuva kaupunki-ilmiö, joka on jakanut kaupu
Tämä 1950-luvun alussa toteutettu nuorten vapaa-aikatutkimus on unohdettu klassikko.
Selvityksen mukaan myönteistä on se, että monet maksuttomat, edulliset ja tietyille erityisryhmil
Liikunta ja kaikki fyysinen aktiivisuus ylipäätään on tärkeää – senhän me kaikki tiedämme.
HEIKKI LAUHA : D
PIRJO MATTILA: Nuoriso- ja varhaisnuorisojärjestöjen toiminta on vapaaehtoista tekemistä.