Konkreettisia kädenjälkiä kaupunkikuvaan
VAIKUTTAMINEN: Paloheinäläinen Jenni haluaa vaikuttaa ympäristöönsä, muttei perinteisen politiikan keinoin. Hän on löytänyt yhteiskunnallisen vaikuttamisen leireiltä uusia tapoja osallistua.
Jenni, 19, pyysi hiljattain isäänsä ostamaan hänelle pyörään talvirenkaat. Hän haluaa polkea kotoa kouluun Viikkiin läpi talven.
“Kahdeksan kilometrin matka menee nopeammin pyörällä kuin bussilla. Voin paljon paremmin pyöräillessäni jatkuvasti, ja nautin vapauden tunteesta: ei tarvitse olla riippuvainen reiteistä ja aikatauluista!”
Koko elämänsä Paloheinässä asunut Jenni arvostaa sitä, että aivan kotinurkilla on loistavat hiihtoladut ja halutessaan metsään voi mennä sienten toivossa. Se on Jennin mielestä ainutlaatuista, kun kyse on pääkaupungista. Hän aloitti lähiympäristönsä metsiin tutustumisen jo päiväkodissa ja on siitä asti liikkunut niissä paljon. Pienenä hän remusi metsässä hakien ensikosketusta ympäristöön. Nyt hän lenkkeilee ja purkaa päivän paineita.
Ekologisempaa kaupunkia suunnittelemassa
Jenni osallistui alkuvuodesta kaupunkisuunnittelun Safari-leirille, jonka tavoitteena oli saada nuorten ääni kuulumaan Helsingin yleiskaavan suunnittelussa. Leirin järjesti tutkimuspaja Avanto Helsinki ja Big Plans Bakery. Leiri herätti Jennissä uudenlaisen kiinnostuksen omaan elinympäristöön.
Jennin ryhmä sai tutkittavakseen Pakilan kaupunginosan aivan hänen kotikulmiltaan. Pienryhmässä pohdittiin, miten Pakila voisi olla ekologisempi ja sosiaalisempi.
“Kiersimme siellä ja mietimme, mikä on hyvin ja missä on parantamisen varaa. Pakilassa kuljetaan paljon autoilla, tontit ovat suuria ja lämmityskulut korkeita.”
Viikonlopun aikana leiriläiset suunnittelivat unelmiensa kaupunginosan. Siellä harrastettaisiin kaupunkiviljelyä ja panostettaisiin yhteisöllisyyden lisäämiseen. Lopputulos lähetettiin videoterveisinä päättäjille, jotka pitivät joitain villimpiäkin ideoita varteenotettavina.
Jennille lähiympäristön merkitys on suuri. “Ajatus kotialueeni tuhoutumisesta ahdistaa. Minulta menisi lenkkipolut ja marjastusmaat”, hän miettii.
Sen sijaan, että Jenni lähtisi suojelemaan kaukaisia sademetsiä, hän haluaisi panostaa Pohjois-Helsingin ympäristöön ja sen sosiaalisuuteen. Siihen, että tehtäisiin enemmän yhdessä ja moikattaisiin vastaantulijoita.
Korttelitapahtuma turvapaikanhakijoille
Kaupunkisuunnittelun Safari oli jatke nuorten omaehtoiseen yhteiskunnalliseen toimintaan innostaville Safari-leireille. Niissä lukiolaiset pääsevät käytännön hommiin yhdessä yritysten ja järjestöjen kanssa. Jenni on työskennellyt kolmen leirin aikana kaupunkisuunnittelun lisäksi Kallion turvapaikanhakijoiden ja energiafiksumman Helsingin parissa.
“Innostuin tosi paljon, kun Safaria tultiin esittelemään lukiooni viime vuonna. Pääsin silloin mukaan ja jo lyhyen ajan päästä oli selvää, että haluan osallistua tänäkin vuonna”, Jenni muistelee.
Safarin myötä Jenni on saanut lisää faktatietoa, osaamista ja itseluottamusta. Esimerkiksi turvapaikanhakijaprojektissa hänelle selvisi, kuinka epätietoisia helsinkiläiset ovat kotiseutujensa asukkaista. Monet kalliolaisetkaan eivät tienneet, että Kalliossa on turvapaikanhakukeskus.
“Osa turvapaikanhakijoista joutuu palaamaan kotimaahansa. He tarvitsevat enemmän näkyvyyttä Helsingissä, jotta tilanteeseen voitaisiin todella vaikuttaa”, Jenni toteaa.
Ensiaskel näkyvyyteen otettiin viime vuoden korttelitapahtuma Kallio Block Partyssa, johon Jennin ryhmä oli järjestämässä ohjelmaa.
Puolueeseen liittyminen ei kiinnosta
Leirien kautta Jenni on löytänyt uusia kiinnostuksen kohteita ja avannut ovia, joita ei olisi ehkä muuta kautta tullut avanneeksi. Hän on tajunnut, ettei hänen tarvitse hakea opiskelemaan tiettyyn ammattiin tai tiettyä alaa. Sen sijaan hän voi seurata omia kiinnostuksenkohteitaan. Esimerkiksi kaupunkisuunnittelu saattaisi kiinnostaa.
“Olen saanut paljon lisää varmuutta. Uskallan tuoda ajatukseni ja ideani esille. On ollut hyvä huomata, että nuoret voivat päästä vaikuttamaan yhteiskunnallisesti muutakin kautta kuin menemällä politiikkaan”, Jenni miettii.
“Politiikkaa on välillä mielenkiintoista seurata, enkä väitä, etteikö sitä tarvittaisi. Koen silti, että tiedoillani ja kokemuksillani on enemmän sijaa jossain, missä ei tarvitse asettaa itseään yhteen puolueeseen ja osata sanoa yhtä vahvaa, tiettyä mielipidettä jostain asiasta.”
Safarin kaltainen vaikuttaminen on siis mielekkäämpää ainakin siksi, että siinä näkee kättensä jäljet melko konkreettisesti. “Olen saanut nähdä, kuinka näkemykseni ja ideani vaikuttavat esimerkiksi juuri Helsingin Energian päätöksiin. Se, mitä me teimme energiaprojektissa, ei jää pelkäksi merkinnäksi pöytäkirjoihin, vaan näkyy toivottavasti lisääntyvästi katukuvassa ja meidän kaikkien elämässä”, Jenni miettii.
Kristiina Markkanen/Kaskas Media
Mitä nykypäivänä tarkoitetaan nuorten yhteiskunnallisella osallistumisella ja vaikuttamisella?
Vuosittain julkaistava Nuorisobarometri mittaa suomalaisten nuorten arvoja ja asenteita.
Helsingin kaupunginhallitus päätti vuonna 2012 käynnistää demokratiapiloteiksi kutsutun alueellis
ANNA KAJOSAARI: Lähiöprojektin asukaskyselyn mukaan helsinkiläisnuorten unelmalähiö on rauha
JASMIN KAILIO: ”Ovatko paneelit aina yhtä vauhdikkaita?” Eduskuntavaalit järjestetään sunnun
PIRJO MATTILA: Nuoriso- ja varhaisnuorisojärjestöjen toiminta on vapaaehtoista tekemistä.