Laina on monille nuorille ilmaista rahaa
RAHA: Velkaneuvonnassa näkyy viime vuosien pikavippibuumi. Monet nuoret eivät ymmärrä huolettoman taloudenpitonsa seurauksia.
Täysi-ikäistyessä on helppo hullaantua kaikista uusista mahdollisuuksista: pikavipeistä, kulutusluotoista, verkkokaupoista ja niiden luotollisista maksutavoista. Monen sadan euron luottoraja on nopeasti täynnä, mutta mitä sitten kun maksun aika tulee?
Helsinkiläisnuorten velka koostuu pääosin muusta kuin asunto-, opinto, tai elinkeinotoimintaan liittyvistä veloista. Alle 25-vuotiailla helsinkiläisnuorilla on muuhun maahan verrattuna myös enemmän velkoja.
Näihin kulutusluottojen kanssa painiviin nuoriin Mervi Ahola törmää työssään joka päivä. Hän työskentelee Helsingin kaupungin velkaneuvojana, ja hänen asiakkaansa ovat pääosin opiskelijoita, jotka eivät luottotietonsa menetettyään voi saada valtion takaamaa opintolainaa.
“Moni nuori päätyy puheilleni sosiaalitoimen kautta, kun toimeentulotuen hakemisen yhteydessä velat käyvät ilmi. Jotkut osaavat hakea apua itsekin, mutta valitettavan harva tietää mistä ja miten apua velkaantumiseen voi saada.”
Pikavippibuumin jäljet näkyvät nyt ulosotossa
Usein nuori ilmaantuu Aholan ovelle, kun häätö uhkaa seuraavana päivänä ja rahaa laskujen maksamiseen ei yksinkertaisesti ole.
“Minulla ei valitettavasti ole taikasauvaa, jolla tilanteen voisi parantaa yhdessä yössä. Keinoja veloista suoriutumiseen on, mutta ne vievät aikaa. Siksi tilanteeseen olisi hyvä puuttua mahdollisimman aikaisin.”
Paras keino on tietenkin ehkäistä velat ennalta. Ahola toivoisi kouluihin talousopetusta, jotta nuoret ymmärtäisivät, mikä on realistinen tapa kuluttaa rahaa. Valitettavasti kulutusta ja hankintoja ihannoiva yhteiskunta ei kannusta järkevään rahankäyttöön.
“Ennen vanhaan rahaa säästettiin, ja vasta sitten katsottiin, mitä on varaa ostaa. Nykynuori ottaa pikavipin tai kulutusluoton, eikä mieti sen pidemmälle. Pahin pikavippibuumi oli pari vuotta sitten, ja nyt maksamatta jääneet vipit kerääntyvät ulosottoon.”
Tärkeää on uskoa tulevaisuuteen
Aholan mielestä olisi tärkeää, että kaikki velkaneuvontaan yhteyttä ottavat nuoret pystyttäisiin ottamaan vastaan, vaikkei heidän tilanteelleen juuri sillä hetkellä olisikaan mitään tehtävissä.
Helsingissä velkanevonnan resurssit eivät riitä kaikkien tapaamiseen.
“Tapaamisissa haluan aina luoda nuoriin uskoa, että tilanne voi tulevaisuudessa olla parempi. Vaikka tällä hetkellä ei täyttäisi esimerkiksi sosiaalisen luoton kriteereitä, voidaan tilannetta katsoa aina uudestaan muutaman kuukauden päästä. Velkaantumisen syihin on tärkeää päästä pureutumaan.”
Tärkeintä on nuoren oma asenne ja halu päästä eroon veloista.
Hiljattain Aholan asiakkaana oli vakavasti velkaantunut pariskunta, jonka historiassa oli monia ongelmia huumeista alkaen. Pari sai yhdessä lapsen, mikä koitui heidän pelastuksekseen. He eivät halunneet lapselleen samanlaista elämää, mitä itse olivat eläneet ja sosiaalisen luoton avulla pari sai velkansa maksettua. Nyt tilanne on korjaantunut perheessä niin taloudellisesti kuin muutenkin.
“Juuri tällaiset tarinat lämmittävät mieltä meillä velkaneuvonnassa. Ne vahvistavat uskoa siihen, että mikään tilanne ei ole toivoton.”
Enni Sahlman/Kaskas Media
Yhä useampi helsinkiläinen nuori tarvitsee toimeentulotukea väliaikaisesti tai pidemmän aikaa, ja
Nuorten aikuisten hyvinvoinnissa on alueellisesti merkittäviä eroja.
Tutkimus tarkastelee toimeentuloa suhteessa opiskelijan elämäntilanteeseen Helsingin yliopiston o
Helsinkiläisistä 25-vuotiaista suurin osa pärjää hyvin, mutta on myös paljon nuoria, joilla on hy