Useampi kuin joka viides nuori on saanut toimeentulotukea
RAHA: Nuorten toimeentulotuensaajien määrä on kasvanut rajusti Helsingissä viime vuosina. Tomi nosti toimeentulotukea viimeistelläkseen gradunsa.
Olisipa kaikilla näin hyvin täytetyt lomakkeet, sanoi sosiaali- ja terveysviraston virkailija Tomille, 25, kun hän ojensi toimeentulohakemuspaperinsa.
“Sillä hetkellä nauratti ja vitutti samaan aikaan. Olin akateemisesti koulutettu ja hyvinvoiva ihminen, jolta oli vaatinut hirvittävän määrän googlausta ja selvittelyä saada tietää, miten toimeentulotukea voi saada.”
Miten käy heidän, joilla siihen ei ole syystä tai toisesta voimia, miettii nyt 29-vuotias Tomi.
Joka kolmas toimeentulotuensaajista nostaa tukea opiskeluun
Neljä vuotta sitten keväällä Tomi oli tilanteessa, jossa opintotukikuukaudet olivat loppuneet ja hän halusi saattaa folkloristiikan opintonsa loppuun kesän aikana ennen kuin alkaa hakea syksyllä töitä. Suomessa ei ole mahdollistaa nostaa työttömyystukia ja opiskella samaan aikaan, joten ainoaksi vaihtoehdoksi Tomille jäi jäädä toimeentulotuelle.
“Minulle annettiin sosiaali- ja terveysvirastosta monta kertaa ymmärtää, että toimeentulotuella ei olisi suotavaa opiskella.”
Toimeentulotuki on tarkoitettu viimeiseksi ja väliaikaiseksi toimeentulon muodoksi. Silti noin joka kolmas marraskuussa 2013 toimeentulotukea nostanut alle 25-vuotias helsinkiläinen oli opiskelija. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston toimeentulotuen maksupäällikön Anne Qvistin korviin Tomin tapaus ei kuulostakaan tavattomalta. Qvist painottaa, että ennen kuin harkinnanvaraista toimeentulotukea myönnetään opiskeluun, sosiaalityöntekijä harkitsee tarvetta huolellisesti. Opiskelijan pitää sitoutua yhdessä sovittuihin tavoitteisiin ja opintojen edistymistä seurataan säännöllisesti.
Nuorten rahat loppuvat kesällä
Useampi kuin joka viides 18–19-vuotiaista helsinkiläisistä sai vähintään yhden kuukauden toimeentulotukea vuonna 2013. 25–29-vuotiaista nuorista aikuisistakin 12 prosenttia sai toimeentulotukea tai asui toimeentulotukea saaneessa taloudessa.
Nuoret hakevat toimeentulotukea paljon kesäkuuksi: opintotukea on nostettu toukokuun alussa ja kesätyön ensimmäinen palkka tulee vasta kesäkuun lopussa tai heinäkuussa. Huonossa taloustilanteessa moni työtön opiskelija joutuu turvautumaan toimeentulotukeen myös kesällä.
Syksy sujui säästöillä
Tomi edisti opintojaan huhtikuusta elokuuhun ja sai syksyn alussa ensin osa-aikaisen työpaikan vuokrafirman kautta tutkimushaastattelijana. Pian hänet rekrytoitiin kyseiseen markkinointifirmaan kokoaikaiseksi työntekijäksi ja kolmessa vuodessa hän eteni palvelupäälliköksi.
“Lopetin duunit toissa kesänä, kun halusin viimeistellä opintoni ja tuntui, että en oppinut työssä enää uutta.”
Syyskuusta tammikuuhun Tomi eli säästöillään ja teki graduaan.
“Tilillä oli jotain 7000 euroa, kun jäin pois töistä.”
Tammi–helmikuussa rahat alkoivat loppua, ja Tomi alkoi etsiä taas töitä ja päätti hakea työnhakuajaksi toimeentulotukea.
“Sain pian puolipäiväisen duunin ja huhtikuusta alkaen olen ollut nykyisessä työssäni, joka vastaa hyvin koulutustani.”
“Minua ihmetyttää ihmiset, jotka sanovat, että eivät voisi ikinä harkita toimeentulotuen
nostamista. Turvaverkon olemassaololle on syynsä, joten miksi sitä ei käyttäisi, kun apua tarvitsee. Yhä enemmän on sellaisia ihmisiä, jotka eivät osu suoraan valmiiksi ajateltuihin lokeroihin, kuten työtön, työssäkäyvä tai opiskelija”, Tomi summaa.
Toimeentulotuki on alunperin tarkoitettu tilapäisiin rahapulmiin, mutta työttömyyden pitkittyessä siitä on tullut monelle nuorelle jatkuva tulonlähde.
Maria Ruuska/Kaskas Media
Tutkimus luo kartoittavaa yleiskuvaa Helsingin yliopiston ja Aalto yliopiston opiskelijoiden terv
Yhä useampi helsinkiläinen nuori tarvitsee toimeentulotukea väliaikaisesti tai pidemmän aikaa, ja
Tutkimuksessa tarkastellaan tekijöitä, jotka vaikuttavat suoraan tai välillisesti Helsingin yliop
Nuorten aikuisten hyvinvoinnissa on alueellisesti merkittäviä eroja.
Tutkimus tarkastelee toimeentuloa suhteessa opiskelijan elämäntilanteeseen Helsingin yliopiston o
Helsinkiläisistä 25-vuotiaista suurin osa pärjää hyvin, mutta on myös paljon nuoria, joilla on hy
Helsingin kaupungin tietokeskus osallistui vuonna 2015 Opiskelun ja koulutuksen ja tutkimussääti