Kaverit ovat voimavara
YSTÄVYYS: Eetu suorittaa peruskoulun viimeistä vuotta, käy karaten maajoukkueleireillä ja harrastaa teatteria Annantalolla. Tahti on tiivis, mutta niin on kaveriporukkakin.
“Ystävällinen, luotettava ja kertoo huolistaan.”
Näin 15-vuotias Eetu kuvailee hyvää ystävää. Meilahden yläasteen viimeistä luokkaa käyvä helsinkiläinen harrastaa teatteria Annantalolla, vaikuttaa Ruudin ydinryhmässä ja treenaa karatea arkipäivinä. Jokaisesta on tarttunut mukaan kuvailun mukaisia hyviä ystäviä.
Harrastuskaverit ovat Eetulle suuri voimavara ja syy lähteä harjoituksiin harmainakin päivinä.
“He ovat hyvää seuraa ja tsemppaamme toisiamme tarvittaessa. Karatessa tehdään paljon harjoituksia ryhmässä ja pareittain. On kiva, että niitä voi tehdä mahtavien tyyppien kanssa.”
Hyvät tyypit innostavat harrastamaan
Helsinkiläisnuorista kaikkein eniten liikuntaa harrastavat peruskoulun pojat. Eetu ei ole poikkeus tilastoon. Hän on harrastanut karatea muutaman vuoden, ja kehittynyt siinä jo maajoukkuetason urheilijaksi.
Plakkarissa on sininen vyö. Se tarkoittaa sitä, että seitsemästä taitotasosta on suoritettu viisi. “Olen kilpaillut muutamissa Suomen-mestaruuskisoissa, ja sain kerran hopeaa”, Eetu kertoo.
Hän treenaa karateta kolmesti viikossa ja on kilpaillut myös ulkomailla. Peruskoulun ja lukion nuorista noin seitsemän kymmenestä harrastaakin liikuntaa ainakin kaksi kertaa viikossa vähintään tunnin ajan.
Eetu on käynyt maajoukkueleireillä asti harjoittelemassa, muttei kuulu itse joukkueeseen.
“En ole varma, tähtäänkö maajoukkueeseen, kun on niin paljon muutakin. Siihen menisi niin paljon aikaa”, hän pohtii.
Vaikkei karate ehkä ole Eetun kutsumus, se antaa paljon. “Olen saanut hyviä ystäviä karaten parista”, hän kertoo. “Oikeastaan yksi pääsyy, miksi harrastan sitä, on hyvät tyypit. Ilman niitä olisi varmaan aika ikävää.”
Ystäville pitää voida puhua kaikesta
Ensi vuonna Eetu pääsee peruskoulusta. Ilmaisutaito on hänelle läheinen aihe, minkä vuoksi hän on miettinyt hakevansa Kallion lukioon. Nykyistä tahtia voi olla haasteellista jatkaa, ja nähtäväksi jää, pitääkö jostain karsia. Varmaa on, että ystävyyssuhteista ei pidä.
Yhdeksällä nuorella kymmenestä on yksi tai useampi läheinen ystävä, jonka kanssa voi keskustella luottamuksellisesti lähes kaikista omista asioista. Eetu kokeekin voivansa puhua kavereilleen kaikesta, mikä päähän pälkähtää. “Kyllä pojatkin jakavat asioita toisilleen”, hän hymähtää.
Kristiina Markkanen/Kaskas Media
Asumismuotona vuorotellen molempien vanhempien luona asuminen on suhteellisen uusi ilmiö. &n
Nuorten havainnointi ja haastattelut (NuHa) aineisto kertoo helsinkiläisten nuorten vapaa-ajasta
Yksin kaupungissa -kirjassa käsitellään yksinasumisen teemaa monesta näkökulmasta, syrjäytyneist
DelSam projekten kom till för det fanns en oro för att en hel del ungdomar är i risk att marginal
PIRJO MATTILA: Nuoriso- ja varhaisnuorisojärjestöjen toiminta on vapaaehtoista tekemistä.