Tulehtuneetkin välit voi korjata
VUOROVAIKUTUS: Helsinkiläisnuorten suhde vanhempiinsa on parantunut. Jukka ja hänen isänsä riitelevät usein, mutta nykyään asioista pystytään paremmin keskustelemaan.
Jukka, 17, vastaa puhelimeen kiireisenä, koska hän muuttaa tänään. Oma ensimmäinen asunto, soluasunto Malminkartanosta, löytyi sosiaalitoimen kautta. Uusi koti on helpon matkan päästä koulusta.
”Opiskelen ravintolakoulu Perhossa. Minusta tulee tarjoilija ja sivutyönä haluaisin tehdä baarimikon töitä. Baarimikon hommia olisi kiva kokeilla heti, kun täytän 18 vuotta.”
Aiemmin Jukka on jo työskennellyt tarjoilijana Memphis-ravintolassa. Siellä hän sai taidoistaan kehuja, ”välillä liikaakin”. Liikaa tai ei, hyvä palaute auttoi Jukkaa pääsemään sisään suosittuun ravintolakouluun, sillä se oli merkki Jukan mielenkiinnosta alaa kohtaan.
Isä auttaa muutossa
Vapaa-ajallakin Jukka tykkää kokata, erityisesti gourmet-ruokaa. Hänen bravuureitaan ovat liharuuat. Ruokaa tulee laitettua myös isälle.
”Välimme ovat isän kanssa parantuneet huomattavasti. Vielä muutama kuukausi sitten riitelimme vähän kaikesta. Nyt isä osaa huolehtia minusta paremmin.”
Jukka on asunut syksyn laitoksessa tulehtuneen kotitilanteensa vuoksi. Tänään isä auttaa Jukkaa muuttamaan sieltä omilleen. Jukan tavoin laitoksessa tai sen kaltaisessa asuvia samanikäisiä nuoria on Helsingissä muutama prosentti.
Kuulumiset vaihdetaan puhelimessa
Noin kuusi helsinkiläisnuorta kymmenestä kokee, että keskusteluyhteys vanhempiin toimii hyvin. Yleisenä trendinä on, että nuorten suhde vanhempiin on parantunut. Pojilla keskusteluyhteys paranee heidän siirtyessä peruskoulusta lukioon, mutta huononee siirryttäessä peruskoulusta ammatilliseen koulutukseen. Jukalla ammattikouluikäisenä keskusteluyhteys päinvastoin parani.
”Soittelemme isän kanssa kaksi tai kolme kertaa viikossa, samoin äidin kanssa pari kertaa viikossa. Vaihdamme kuulumisia puolin ja toisin. Äiti yleensä soittaa minulle, mutta jos minulla on erikseen asiaa, soitan hänelle”, Jukka kertoo. Hänen äitinsä asuu Etelä-Savossa.
Perhe kulkee arjessa mukana
Jukka uskoo, että äidillä olisi antaa uuteen asuntoon paljon sisustusvinkkejä, mutta ainakaan vielä niitä ei ole äidiltä tullut. Ehkä sitten kun äiti pääsee käymään Jukan uudessa kodissa.
”Äiti on kyllä jossain vaiheessa tulossa käymään, mutta matka on aika pitkä eikä kulkeminen ole halpaa. On kuitenkin kiva päästä näyttämään hänelle, missä asun”, Jukka kertoo.
Isän kanssa Jukka näkee usein viikonloppuisin. Mukavinta on korjata ja laittaa yhdessä puuvenettä. Veneellä käydään yhdessä myös kalassa.
”Emme ole saaneet kertaakaan kalaa niinä kertoina, kun olen ollut mukana. Sitten kun saamme kalaa, osaisin varmasti valmistaa siitä hyvää ruokaa, jota voin tarjota myös isälle.”
Enni Sahlman/Kaskas Media
Helsingissä oli vuonna 2016 yhteensä 64 465 10–21-vuotiasta nuorta.
Tutkimuksessa selvitetään 11–19-vuotiaiden vapaa-aikaa ja harrastuksia sekä nuorten arkea kodin,