Anonyyminä on helppo olla julma
“Miksi muslimeil on rätti pääs??” On anonyymi kirjoittanut suosittuun Ask.fm-palveluun. Nuoret kohtaavat paljon rasismia verkossa. Safari-leiiriläiset listasivat kolme nettirasismin ulottuvuutta ja pohtivat, miten sitä voidaan kitkeä pois.
Anonymiteetti piilottaa rasismin kasvot
”Anonymiteetin turvin voi päästää netissä sisäisen julmuutensa irti”, sanoo nuorten yhteiskunnallisen vaikuttamisen Safari-leirille osallistunut Valtteri. Kuka tahansa voi anonyymisti julkaista rasistisia kirjoituksia verkossa. Nimimerkin taakse on helppo piiloutua, eikä vastuuta omasta purkauksesta tarvitse ottaa.
Kuvankaappaus Ask.fm-palvelusta muslimitytölle osoitetusta kysymyksestä.Anonymiteetti on olennainen osa netin keskustelupalstoja ja monia sosiaalisia medioita. Esimerkiksi Ask.fm-palvelussa voi kysyä muilta käyttäjiltä mitä tahansa, myös anonyymisti. Yhdysvalloissa ja Englannissa Ask.fm:aa on käytetty paljon nettikiusaamiseen. Safari-leiriläisten Valtterin ja Linnean mukaan rasistisia kysymyksiä ja kommentteja esitetään palvelun välityksellä Suomessakin.
Valtteri ja Linnea eivät kuitenkaan pidä anonymiteetin poistamista internetistä hyvänä vaihtoehtona. Tärkeintä olisi tiedostaa oman sananvapauden vaikutus muihin.
”Internet ja sananvapaus kulkevat käsi kädessä. Mielestäni sananvapaus on sitä, että on oikeus sanoa mitä haluaa, kunhan ei loukkaa muita”, Linnea sanoo.
”Enterin painaminen ei paljon vaadi”
Verkossa kynnys rasistiseen kirjoitteluun on matala. Tosielämässä rasismi vaatii konkreettisen kohtaamisen, verkossa yksi hiiren klikkaus riittää. Netissä rasismiin ei tarvitse sitoutua – se voi olla pelkän mielijohteen tulos.
”Verkossa et näe tekojesi seurauksia. Uskon, että moni, joka huutelee netissä, ei huutelisi samalla tavalla kadulla. Netissä haukkuminen on todella helppoa”, Linnea pohtii.
Valtteri on samaa mieltä. ”Enterin painaminen ei paljon vaadi.”
Nuoret muslimit ry:n (Numu) tiedottaja Hunderra Assefan mukaan netistä tekee haastavan paikan se, että siellä voi esiintyä sellaisena kuin haluaa. Ruudun välityksellä solvaaja voi tuntea olonsa anonyymiksi, vaikka esiintyisi omalla nimellään.
”Netissä estot katoavat ja ihminen pystyy irtautumaan todellisesta identiteetistään.”
Netissä samanmieliset löytävät toisensa
Vaikka verkossa kuka tahansa voi tuoda mielipiteensä julki, valtaavat äärimielipiteet keskustelupalstoilla eniten tilaa. Hiljainen enemmistö jakaa harvoin ajatuksiaan.
”Netissä keskustelu on todella polarisoitunutta. Sieltä löytyvät ääri-skinheadit ja heidän äänekkäimmät vastustajansa”, Linnea sanoo.
Hommaforum on monikulttuurisuuteen ja maahanmuuttoon keskittynyt keskustelupalsta. Keskustelujen sävy on usein hyvin kriittinen maahanmuuttoa ja ulkomaalaisia kohtaan. Palstalla on runsaasti myös avoimen rasistisia kommentteja.
Foorumilta löytyy keskusteluketjuja kuten Kansanryhmien vertailu maahanmuuton kannalta, Monikulttuuri ja ympäristön likaaminen sekä Hyvinvointivaltion purkaminen ja ulkomaalaistaustaisten sosiaalipalvelut.
Samanmielisten on helppo perustaa oma foorumi mielipiteilleen, jolloin vastapuolen kanssa ei tarvitse keskustella. Tällöin vuorovaikutus ääripäiden kesken jää minimiin.
”Joukossa on voimaa, hyvässä ja pahassa”, sanoo Numun Hunderra Assefa.
”Verkossa löytää helposti kaltaisensa, joilla on samanlaisia ennakkoluuloja kuin itsellä. Kun samaa mieltä olevat ihmiset keskustelevat ajatuksistaan, he saavat voimaa nettikirjoitteluun.”
”Keskustelemalla tajuaa muiden inhimillisyyden”
Mitä nettirasismille sitten pitäisi tehdä?
”Nettirasismia ei vähennä mikään muu kuin ihmisten keskinäisen kunnioituksen lisääntyminen yhteiskunnassa. Jos ihmiset monitorin takana eivät muutu, ei muutu maailma monitorissakaan”, pohtii Valtteri.
Nuoret muslimit ry:n verkkosivuilla rasistiset viestit eivät ole säännöllisiä, mutta ne voivat olla todella asiattomia. ”Solvataan uskontoa tai sen harjoittajia. Joskus julkaisuihimme tulee kommentteja, jotka eivät mitenkään liity asiaan. Pyritään puhtaasti provosoimaan”, Hunderra Assefa sanoo.
Assefan mukaan on tärkeää olla provosoitumatta. Numun verkkosivuilta asiattomat viestit poistetaan heti.
”Joskus pitää analysoida, vaatiiko kommentti tutkimista, täyttääkö se kunnianloukkauksen tunnusmerkit. Silloin pitää tietysti olla yhteydessä viranomaisiin.”
Ulkomaalaistaustaisiin ihmisiin liitettävät tapaukset mediassa voivat lisätä rasistista käytöstä, niin verkossa kuin kaduillakin. Assefa kertoo, että Tapanilan joukkoraiskausuutisen jälkeen Numulle raportoitiin musliminaisten uhkailusta kadulla.
Vaikka rasismia ei saataisi poistettua verkosta kokonaan, voi ennakkoluuloja ja vastakkainasettelua vähentää avaamalla keskustelun vastapuolen kanssa.
”Samaa mieltä ei tarvitse olla, mutta keskustelemalla tajuaa muiden inhimillisyyden. Silloin on paljon vaikeampi solvata toista hänen taustastaan tai kunnioittamistaan asioista”, Assefa sanoo.
Kira Keini/Kaskas Media 27.8.2015
Maahanmuuttajatausta vaikuttaa nuorten turvattomuuden kokemuksiin kaupungissa.
Nuorisobarometri 2014 pureutuu yhdenvertaisuuteen ja syrjintään.
Helsinkiläisnuoret arvelevat, että omana itsenään oleminen on Helsingissä muuta maata helpompaa.
Pääkaupunkiseudun opiskelijoiden World Student Capital -verkosto julkisti 3.12.2015 Opiskelijan k
ANNA KAJOSAARI: Lähiöprojektin asukaskyselyn mukaan helsinkiläisnuorten unelmalähiö on rauha
JOHANNA SEPPÄ: Tasa-arvo on laaja teema, jota voi tarkastella hyvin monesta eri kulmasta.
Syksyllä 2014 käynnistyi Stadin ammattiopiston ja Helsingin aikuislukion yhteistyönä uusi ryhmä h